ВШАНОВУЮЧИ ТАЛАНОВИТОГО ВЧЕНОГО - Редакція (Економіка України, 2023)
5 квітня 2023 р. на 100-му році пішов з життя видатний український учений-економіст академік НАН України Олександр Миколайович Алимов. Видатний український учений-економіст, ветеран Другої світової війни, заслужений діяч науки і техніки України, доктор економічних наук, професор, академік НАН України Олександр Миколайович Алимов народився 30 вересня 1923 р. в Донецьку в родині шахтаря. Після закінчення в 1957 р. аспірантури Московського гірничого інституту захистив кандидатську дисертацію. У квітні 1966 р. О.М. Алимову присуджено науковий ступінь доктора економічних наук, а у вересні того ж року –– вчене звання професора. У 1965 р. він став директором-організатором Інституту економіко-промислових досліджень у складі Донецького наукового центру Академії наук УРСР, де створив наукову школу, що підготувала нове покоління вчених-економістів. За його керівництва Донецьке відділення Інституту економіки протягом короткого часу перетворилося на центр економічної думки Донбасу, на базі якого у 1967 р. було створено Інститут економіки промисловості АН УРСР. За його особистої участі опубліковано понад 580 наукових праць, серед яких 12 індивідуальних і 45 колективних монографій, присвячених теорії і практиці розвитку й розміщення продуктивних сил, оцінюванню й прогнозуванню темпів і пропорцій розвитку й розміщення продуктивних сил територією країни у взаємозв’язку з охороною довкілля, створенню автоматизованих систем управління, госпрозрахунку, науковій організації праці й управління. Олександр Миколайович успішно поєднував науково-організаційну роботу з підготовкою висококваліфікованих наукових кадрів. До наукової школи О.М. Алимова входять підготовлені за його керівництва 30 кандидатів і 13 докторів економічних наук. Пішов із життя видатний український учений, один з блискучих представників вітчизняної економічної науки, талановитий організатор і наставник, людина виняткової порядності й честі, професіоналізму і працелюбності. Вічна йому пам’ять…