ВІЙНА В УКРАЇНІ НА ЗОРІ НОВОГО СВІТОВОГО МОНЕТАРНОГО ПОРЯДКУ - КАРРІЛЬЙО-ПІНА, Хосе; АЛОНСО-ТРАБАНКО , Хосе Мігель (Економіка України, 2023)
Війна в Україні – це не просто масштабна реактивація класичного воєнного конфлікту в Європі. Будучи серйозним протистоянням між великими державами, яке охоплює кілька арен, що перетинаються, вона також пов’язана з черговим зіткненням у рамках стратегічної конкуренції, що дедалі посилюється, за визначення майбутньої архітектури світового фінансового і монетарного порядку й, можливо, навіть являє собою потенційний вододіл, який може спричинити його перебудову. За цих умов валюти і грошові активи стають цілями і водночас зброєю, перетворюючись на вектори проєкції влади, а також використовуються як асиметричні вирівнювачі в гонитві за перемогою. З огляду на це, для чіткого розуміння ситуації та її передумов пояснюється стійкий симбіотичний зв’язок між грошима і владою та його важливість для практики державного управління у сфері високої політики. Стверджується, що захоплення РФ Криму як значущий прецедент призвело до зіткнення, у якому і так званий «колективний Захід» на чолі з Америкою, і Кремль покладалися на монетарні інструменти як для наступальних, так і для оборонних цілей. Детально розглядається, як монетарні елементи відіграють істотну роль у поглибленні взаємної ворожнечі між західними державами і Москвою внаслідок російського вторгнення в Україну. Тоді як західна коаліція вжила різноманітних заходів, намагаючись ослабити монетарні складові російської національної могутності, росіяни підходять до цього виклику з контрінтуїтивними стратегіями як примножувачем сили для зміцнення позицій рубля, а також каталізатором, який може спричинити ланцюгову реакцію, що прискорить дедоларизацію у світовому масштабі.