ІНСТИТУЦІОНАЛІЗАЦІЯ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ УКРАЇНИ: СУПЕРЕЧНОСТІ ТА СПОСОБИ ЇХ НЕЙТРАЛІЗАЦІЇ - ЛУЗАН, Юрій; МОЛДАВАН, Любов; КРОПИВКО, Максим (Економіка України, 2025)
Обґрунтовано об’єктивну, пов’язану з особливостями сільського господарства необхідність державного регулювання підприємницької діяльності в аграрному секторі, яке має спрямовуватися на обмеження дії ринкових механізмів з метою врівноваження економічних, екологічних і соціальних функцій галузі. Виокремлено етапи ринкових трансформацій у аграрному секторі, проаналізовано процеси формування підприємницького середовища в ринкових умовах. Систематизовано непослідовності, суперечності, прогалини державної аграрної регуляторної політики, здійснено аналіз їх негативних впливів на забезпечення продовольчої безпеки і продовольчого суверенітету України, збереження продуктивності природного ресурсу аграрного сектору для потреб нинішнього і майбутнього поколінь, осілості сільського населення і розвитку сільських територій. На основі аналізу розвитку підприємництва в умовах ринкових трансформацій у аграрному секторі визначено відмінності цих трьох етапів. Акцентовано на поступовому згортанні державного впливу на формування сприятливого для розширення підприємницької діяльності фінансово-кредитного, податкового, інфраструктурного середовища; відсутності системної довгострокової регуляторної політики, спрямованої на становлення в країні індивідуального і корпоративного фермерського типу господарювання й розвиток кооперативного руху. Відсутність політики впливу на диверсифікацію виробництва продовольчої продукції і підтримки вузької спеціалізації великих підприємств з ознаками монокультури обумовила згортання виробництва тваринницького та інших трудомістких виробництв, збіднення асортименту продовольчої продукції, катастрофічне зниження зайнятості й посилення міграції сільського населення, знелюднення сільських поселень. З огляду на результати дослідження сформульовано основи вдосконалення державної регуляторної політики підтримки розвитку підприємницької діяльності, спрямованої на економіко-соціо-екологічно збалансований розвиток аграрного сектору з урахуванням його реального стану і вимог щодо її наближення в євроінтеграційному процесі до Спільної аграрної політики ЄС.