РЕГУЛЮВАННЯ ОРГАНІЧНОГО СЕКТОРУ В УКРАЇНІ З ПОЗИЦІЙ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ НОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА ЄС - ПРОКОПЕНКО, Катерина; УДОВА, Людмила (Економіка України, 2025)
Стратегічні переваги для виробників органічної продукції включають ринкові, екологічні, економічні та інноваційні аспекти, що підвищують їх конкурентоспроможність на внутрішньому і зовнішніх ринках. З початком широкомасштабного вторгнення аграрії зіштовхнулися з відсутністю можливості вести сільськогосподарську діяльність через окупацію, мінування земель і руйнування інфраструктури. Це негативно вплинуло на розвиток органічного сектору, однак його значущість залишилась актуальною. Розглянуто особливості й проблеми формування законодавства, що регулює діяльність органічного сектору в Україні. Зазначено, що роль національного органічного законодавства обумовлюється його впливом на розвиток і підтримку органічного сектору, забезпечення якості органічних продуктів і захист інтересів споживачів. З використанням історичного методу і методу нормативно-правового аналізу досліджено процес зміни законодавчої бази органічного виробництва з позицій узгодження національного законодавства із законодавством ЄС, прийняття і повну імплементацію нового закону про органічне виробництво, який відповідає вимогам уже не чинного Регламенту (ЄС) № 834/2007. Наголошено, що ключові зміни стосувалися запровадження сертифікації процесу виробництва, а не продукції; унормування ефективної системи контролю за органічним виробництвом шляхом делегування державою функції контролю приватним органам сертифікації. Завдяки цим заходам, незважаючи на повномасштабне вторгнення, було створено державні реєстри у сфері органічного виробництва і розпочала роботу перша вітчизняна сертифікаційна організація «Органік Стандарт». Однак з прийняттям нового Регламенту (ЄС) 2018/848 українське законодавство потребує подальшої адаптації до органічного права ЄС. Визначено, що чинне органічне законодавство ЄС включає ключові нововведення, які стосуються посилення контролю, спрощення сертифікації для дрібних фермерів і нові правила імпорту органічної продукції. Саме в цих напрямах має змінюватися національне законодавство на шляху подальшого наближення до європейських стандартів.