ХАРАКТЕР ЗВ’ЯЗКУ МІЖ НЕЗАЛЕЖНІСТЮ ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ І МАКРОЕКОНОМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ: ЕМПІРИЧНІ ДАНІ З АЛЖИРУ - ЗАХАФ, Юсеф; ЧІБІ , Абдеррахім (Економіка України, 2025)
Основна мета дослідження –– з’ясувати, як економічні реформи в Алжирі з 1990 по 2024 р. вплинули на незалежність Центрального банку Алжиру (Банку Алжиру), враховуючи, що його незалежність було започатковано поправками до Закону про гроші й кредит. Як наслідок, розуміння взаємозв’язків між ключовими показниками, що репрезентують економічні реформи і елементи макроекономічної політики Алжиру, та посиленням незалежності Банку Алжиру має вирішальне значення, адже ці взаємозв’язки показують, наскільки тісно монетарна і фіскальна інституції країни співпрацювали при розробленні її макроекономічної політики. Головний висновок полягає в тому, що Банку Алжиру все ще бракує самостійності для встановлення власних цілей монетарної політики, навіть після низки змін у грошово-кредитному законодавстві країни. Хоча метою змін була модернізація банківської галузі, Центральний банк не дістав повної самостійності. Отже, його спроможність здійснювати політику, яка має вирішальне значення для усталеної економічної стабільності, є обмеженою, оскільки він усе ще підпорядковується рішенням, які ухвалює уряд. Крім того, уряд проводить макроекономічну політику за відновленої підтримки з боку монетарної інституції, що вказує на скоординованість взаємодії між урядом і Банком Алжиру. Це заслуговує на увагу, оскільки стандартні результати показали дуже слабкий зв’язок між різними макроекономічними показниками і незалежністю Центрального банку Алжиру.