ЕКОНОМІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСАМИ МІСЦЕВИХ ГРОМАД В УКРАЇНІ - КОТУХ, Євген; РЯБОКІНЬ, Марина; БЛЮМА, Олексій; ДЕНИСЮК, Олександр (Економіка України, 2025)
Обґрунтовано економічний потенціал використання технологій штучного інтелекту для оптимізації управління фінансами місцевих громад. Окреслено потенційні можливості й переваги використання великих мовних моделей (LLM) у поєднанні з технологією пошуково-доповненої генерації (RAG) з метою запровадження нового рівня взаємодії фахівців місцевих фінансових органів з «базою знань», що накопичена з використанням фінансових, управлінських і облікових документів. Така «база знань» є частиною документообігу в рамках здійснення територіальними громадами діяльності з державного управління. Розглянуто приклади використання інструментів штучного інтелекту в управлінні публічними фінансами зарубіжних країн. Виокремлено вектори нарощування економічного потенціалу використання технологій штучного інтелекту в управлінні публічними фінансами. Проаналізовано наявні локальні LLM і RAG рішення, визначено їх особливості, переваги й недоліки. Запропоновано концептуальну архітектуру RAG з локальною LLM у контексті використання даних технологій місцевими фінансовими органами як надбудову до електронного документообігу. Розроблено прототип програмного додатку, продемонстровано механізм роботи запропонованої архітектури і функціонал прототипу моделі RAG з інтеграцією в локальну модель lLLM Ollama. Виявлено потенційні ризики впровадження технологій штучного інтелекту в систему управління публічними фінансами і запропоновано заходи з їх усунення або мінімізації. Обґрунтовано, що штучний інтелект має величезний економічний потенціал, здатний трансформувати управління публічними фінансами, особливо на локальному рівні. Використання інструментів штучного інтелекту сприяє значному покращенню ефективності державного управління, автоматизації рутинних процесів і аналітики, що, у свою чергу, дозволяє точніше прогнозувати бюджетні показники й оптимізувати розподіл ресурсів.