РАЦІОНАЛІЗАЦІЯ ДЕРЖАВНИХ ВИДАТКІВ ВІДПОВІДНО ДО ВИМОГ ЦІЛЕЙ БЕЗПЕКИ ЛЮДИНИ: ПОРІВНЯЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ АНАЛІЗУ ОБОЛОНКИ ДАНИХ - БЕНЛЕББАД, Мохаммед; БУДЖУРФА, Бенассер (Економіка України, 2025)
Державні видатки є основним інструментом уряду для впливу на економіку. Традиційно їх використовували переважно для втручання в ринки і задоволення суспільних потреб. Однак останнім часом вони еволюціонували і стали важливими для досягнення ширших цілей, зокрема, тих, що стосуються безпеки людини. Ця безпека охоплює соціальне, медичне, екологічне та економічне благополуччя і має вирішальне значення для забезпечення сталого розвитку. Щоб оцінити ефективність державних видатків у посиленні безпеки людини, проведено дослідження з використанням аналізу оболонки даних (АОД – математичний метод, який порівнює відносну ефективність різних суб’єктів прийняття рішень шляхом вимірювання відношення віддачі до затрат). Проаналізовано 44 країни з різними географічним положенням і рівнями доходів шляхом дослідження ефективності їх затрат на основі різних припущень щодо ефекту масштабу. Висновки показали, що 36 % країн досліджуваної вибірки працювали з повною ефективністю, а середня ефективність була вражаюче високою – 78 %. Такі країни, як Індія і В’єтнам, слугували моделями для понад 17 інших країн. Визначено конкретні дії, які можна здійснити для підвищення ефективності. Наприклад, Греція, Польща і Угорщина потенційно можуть скоротити державні видатки, відповідно, на 49 %, 12 % і 51 % без шкоди для безпеки людей. Крім того, підкреслено необхідність перегляду розуміння безпеки людини. Слід перейти від уявлення про те, що вона передусім пов’язана із споживчими витратами, до підходу, в якому зроблено акцент на інвестиціях у суспільний добробут. Такі інвестиції створюють необхідні умови для ефективної участі громадян у економічній діяльності.