ЗАЙНЯТІСТЬ У СФЕРІ ЦИФРОВИХ ПЛАТФОРМ У КОНТЕКСТІ ГІДНОЇ ПРАЦІ - ПЕРЕГУДОВА, Тетяна (Економіка України, 2025)
Досліджено такий вид працевлаштування, як платформна зайнятість, що набуває популярності у світі та в Україні. Платформну зайнятість розглянуто з позицій дотримання принципів гідної праці для формування науково-методичного базису інституціалізації нормативно-правового регулювання соціально-трудових відносин такого типу для забезпечення соціального захисту зайнятих на платформі. Розвинуто дослідження платформної зайнятості в контексті дотримання принципів гідної праці на основі визначення системи індикаторів, систематизації позитивних аспектів і соціально-економічних ризиків зайнятості в межах цифрової трудової платформи. Результати дослідження довели певне недотримання норм гідної праці при зайнятості на платформі. Так встановлено, що заробітна плата, як правило, є нижчою за середню по Україні, зайнятість має нестабільний, а часто й неформальний характер, майже відсутні соціальне страхування й забезпечення, захист прав з боку профспілкових організацій. Це підтверджує факт притаманності платформній зайнятості ознак прекаріату, що формує певну соціальну ізоляцію зайнятих на платформі. Стверджується, що необхідним є пошук моделі розвитку, спрямованої на мінімізацію екстрактивних ризиків у межах соціально-трудових відносин, і посилення залучення населення до трудової діяльності на принципах гідної праці. Для підвищення конкурентоспроможності української економіки вдосконалення потребує політика зайнятості в цілому, а не тільки в межах платформи, що актуалізує питання розробки стратегії політики зайнятості населення в Україні та інституціалізації політики зайнятості в контексті інклюзивного соціально-економічного розвитку. Соціальна політика має бути спрямована на мінімізацію прекарних ознак у межах платформної зайнятості, захист прав працівників і дотримання соціальних гарантій.