ІННОВАЦІЙНО-ПРОМИСЛОВИЙ РОЗВИТОК РЕГІОНІВ УКРАЇНИ: ПЕРСПЕКТИВИ ТА ОБМЕЖЕННЯ - ЧОРНИЙ, Роман; ВЕНГЕР, Віталій; КУШНІРЕНКО, Оксана; ЧОРНА, Неля (Економіка України, 2025)
Війна в Україні негативно вплинула на інноваційно-індустріальний розвиток регіонів і загострила системні проблеми технологічного відставання підприємств. Це вимагає розробки і впровадження ефективних інструментів регіональної політики інноваційно-промислового розвитку на основі обґрунтованої науково-аналітичної бази, що і є метою дослідження. Комплексна оцінка позиціонування регіонів України з використанням відповідних індикаторів дозволила виявити ключові обмеження інноваційно-промислового розвитку регіонів, які призводять до збільшення розриву між центром та іншими регіонами. На основі методик державних стратегічних документів визначено показники, які впливали на стан інноваційно-промислового розвитку регіонів, а саме: економічна ефективність, інвестиційно-інноваційний розвиток, фінансова самодостатність, ефективність ринку праці, зовнішньоекономічна діяльність, екологічний стан тощо. Показано, що завдяки релокації промислових підприємств відбулися диверсифікація виробничо-господарської діяльності, зміна організаційної та підприємницької культури через поєднання досвіду, управлінських навичок, швидкості ухвалення рішень, що в цілому позитивно відобразилося на розвитку бізнес-середовища і стимулюванні конкуренції у регіонах. Узагальнено кращі практики зарубіжного досвіду щодо розвитку індустріальних парків як практичного інструменту промислової політики для формування сприятливого середовища інноваційно-промислового розвитку регіонів шляхом удосконалення регулюючих норм законодавства щодо розширення переліку видів діяльності учасників індустріального парку; закріплення поняття «екоіндустріальний парк»; урегулювання правил розміщення в межах індустріального парку крім промислових інших об’єктів; урегулювання переходу права власності на землю від ініціатора індустріального парку до іншої юридичної особи; удосконалення процедури включення і виключення з Реєстру індустріальних парків України тощо. Обґрунтовано інструменти ефективної державної підтримки інноваційно-промислового розвитку шляхом створення сприятливого середовища для дифузії інновацій і підтримки регіональних виробників, що сприятиме вирішенню проблеми зовнішнього руху українського бізнесу в інтересах національного економічного зростання і зміцнення обороноздатності України.