СТАВЛЕННЯ УКРАЇНЦІВ ДО ЕКОНОМІЧНОЇ СВОБОДИ - ЛЕВІН, Роман; ЯЦЕНКО, Ганна (Економіка України, 2024)
Порівняно ставлення населення до економічної свободи в Україні та країнах – лідерах світового рейтингу The Index of Economic Freedom. Визначено, що серед українців значно менше поширено схвальне ставлення до збільшення частки приватної власності в бізнесі, натомість суттєво більше прихильності до власності держави. Показано, що причини цих відмінностей полягають у тому, що за віком близько 38 % українського населення (станом на 2020 р.) формувалося ще в радянській системі соціалізації, і певна частина цієї вікової когорти залишається чутливою до застарілих ідей абсолютизації ролі держави, патерналізму, колективізму тощо, чим значною мірою зумовлюється повільність темпів перетворення суспільної свідомості з архаїки на модерн. Крім того, у колективній свідомості залишився невдалий досвід масштабної приватизації 1990-х років, від якої абсолютна більшість українців, попри обіцянки влади, не отримали відчутного зиску, натомість на тлі падіння власного добробуту спостерігали швидке збагачення меншості співгромадян, сприйняте як несправедливе. Відтоді частина суспільства не довіряє владним реформам, очікуючи від них чергового збагачення багатих за рахунок збідніння бідних. Порівняння громадської думки українців і жителів країн – лідерів рейтингу економічної свободи переконливо демонструє набагато меншу довіру українців до парламентської, виконавчої і судової гілок влади. Показано доцільність запровадження державної політики сприяння посиленню економічної свободи в повоєнному українському суспільстві; передбачено, що успішність такої політики значною мірою залежатиме від вибору оптимальної для нинішнього транзитивного суспільства (із залишками архаїчних ментальних стереотипів) моделі реформ з розумним співвідношенням економічного лібералізму і обмежень з боку держави; якості діалогу держави з суспільством, спрямованим на прозоре донесення змісту і зиску необхідних реформ, подолання традиції недовіри до них, забезпечення суспільної підтримки.