ДІЯЛЬНІСНА ЗНАННЄВО-ІНФОРМАЦІЙНА ТЕОРІЯ ЦІННОСТІ: КОНЦЕПТУАЛЬНА І ЧУТТЄВО-ЕМОЦІЙНА ТЕОРЕТИЧНІ МОДЕЛІ - Тарасевич, Віктор (Економіка України, 2024)
Розглянуто концептуальну і чуттєво-емоційну теоретичні моделі (схеми) діяльнісної знаннєво-інформаційної теорії цінності (ДЗІТЦ) або діяльнісної теорії цінності знаннєво-інформаційного продукту. Визначено основні онтологічні (новітня кореволюція, інтегративна картина економічної реальності), гносеологічні (постнекласика, критичний реалізм, триалектика, інтегративний метод), аксіологічні (універсалії культури, етос науки) й праксіологічні (імперативи синтагматичної революції) передумови й інтервал істинності ДЗІТЦ, її місце в темпоральному просторі загальної теорії цінності й фундаментальної економічної науки. З огляду на діалектику загального і особливого, запропоновано концептуальні будову і структуру ДЗІТЦ як спеціальної теорії цінності в широкому сенсі, тобто складної системи синергетичного типу, єдності взаємопов’язаних і взаємодіючих теоретичних схем (моделей) як її підсистем. Концептуальна теоретична схема є своєрідним авангардом ДЗІТЦ. Теоретичні схеми – чуттєво-емоційна, емпірико-абстрактна, фундаментальна – відповідають низхідним сходинкам сходження від чуттєво-конкретного до гранично-абстрактного. Теоретичні схеми – фундаментальна, часткові («розподіл», «обмін», «споживання»), інтегральна частково-прикладна – відповідають висхідним сходинам сходження від вивченого і упорядкованого абстрактного до загального конкретного образу об’єкта. Безпосереднім об’єктом ДЗІТЦ є виробництво в широкому сенсі знаннєво-інформаційного продукту, а також пізнавальна діяльність (її атрибути і результати), яка здійснюється у сферах олюднення і опредметнення сучасної інформаційно-цифрової економіки. Предметний простір ДЗІТЦ представлено ціннісними відносинами між акторами в процесі виробництва в широкому сенсі й пізнавальної діяльності щодо самого процесу та його основних результатів, насамперед знаннєво-інформаційного продукту. Позначено техніко-економічний, загальноекономічний, соціально-економічний і організаційно-економічний виміри ДЗІТЦ. У чуттєво-емоційній теоретичній моделі акцентовано економічну цінність чуттєво-емоційного знаннєво-інформаційного продукту як образа поверхневого шару наявного реального об’єкта.