НАУКОВЕЦЬ, ПРАКТИК І МУДРИЙ ВЧИТЕЛЬ: ПАМ’ЯТІ ВАСИЛЯ ІВАНОВИЧА ПИЛИ - ЧМИР, Олена (Економіка України, 2024)
Василь Іванович Пила –– відомий український учений, управлінець, засновник наукової школи. Розкрито його творчий і життєвий шлях, трансформацію наукових інтересів. Професійні знання в галузі лісового господарства визначили його зацікавленість у системному вивченні й обґрунтуванні перспектив розвитку лісової і деревообробної промисловості з акцентом на питання раціональної територіальної організації та в ув’язці з оцінкою продуктивних сил. Надалі ці наукові напрацювання і набутий практичний досвід стали в нагоді при вирішенні завдань планування й цільового комплексного розвитку економіки, визначення ефективності виробництва і міжгалузевих зв’язків, охорони і відновлення екосистем, регулювання економіки на макро- і мезорівнях. З розпадом СРСР і деградацією економічної сфери зосередив свою увагу на питаннях стимулювання розвитку регіонів, розбудови СЕЗ і ТПР, транскордонного і міжтериторіального співробітництва. 40 років життя віддав провідній науковій економічній установі України –– Науково-дослідному економічному інституту. Автор понад 200 публікацій і 70 прикладних досліджень, співавтор численних нормативних актів. Читав лекції, співпрацював з провідними університетами України. Виховав цілу плеяду учнів.