ВИВЧЕННЯ ЗВ’ЯЗКУ МІЖ ЦІНОЮ НА ЗОЛОТО І СТІЙКІСТЮ РІВНЯ ІНФЛЯЦІЇ У АЛЖИРІ ЗА ДОПОМОГОЮ МОДЕЛІ ДРОБОВОЇ ІНТЕГРАЦІЇ - БЕНХЕЛУФ, Рашид; САХЕД, Абделькадер (Економіка України, 2024)
Проаналізовано взаємозв’язок між ціною на золото і рівнем інфляції у Алжирі, визначено ступінь стійкості інфляції в умовах шоків цін на золото з січня 1992 р. по березень 2023 р. за допомогою нещодавно розробленої моделі дробової коінтеграції, яка уможливлює дробову інтеграцію залишків замість їх стаціонарності, з класичним коінтеграційним підходом, заснованим на I(0)-стаціонарності або коінтеграційних зв’язках I(1). Цю тему було обрано з огляду на її важливість для розробників грошової політики, інвесторів, фінансових аналітиків і науковців у плані розуміння динаміки стійкості інфляції у Алжирі й вивчення впливу на неї деяких цінових шоків, зокрема на золото. На ці шоки вплинуло кілька чинників, найважливішим з яких є війна в Україні, яка спричинила рекордне зростання цін на золото. Отримані результати також показали, що в Алжирі існує коінтеграційний зв’язок між ціною на золото і рівнем інфляції з розрахунковою стійкістю 0,593, тобто більше від 0,5 і менше за 1. Це вказує на те, що вплив шоків цін на золото на стійкість рівня інфляції у Алжирі все ще спостерігається протягом тривалого часу, іншими словами, через шок цін на золото рівень інфляції у Алжирі зберігатиметься довший період, перш ніж остаточно спаде, і, в разі запровадження грошової політики, спрямованої на подолання інфляції у Алжирі, це спричинить зниження стійкості рівня інфляції.