РОЗВИТОК КВАЛІФІКАЦІЙНИХ ЦЕНТРІВ В УКРАЇНІ ДЛЯ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВ - АНТОНЮК, Дмитро; АНТОНЮК, Катерина; БУХАРІНА, Людмила (Економіка України, 2024)
Проаналізовано виклики для ринку праці й економіки України, що виникли внаслідок повномасштабної війни і проявлятимуться в післявоєнний період. Зазначено загрозу дефіциту кваліфікованих кадрів через військові дії, міграцію, закриття підприємств, відплив працівників, скорочення бюджетів на навчання тощо. Запропоновано комплексну стратегію адаптації ринку праці країни та її регіонів до цих змін, зокрема, через перекваліфікацію та оцінювання знань і навичок у кваліфікаційних центрах з акцентуванням на потреби підприємств. Підкреслено необхідність трансформації підходів до відновлення кадрового потенціалу країни з використанням європейського досвіду і з огляду на сучасні технологічні виклики. Детально розглянуто роль і переваги розбудови мережі кваліфікаційних центрів у розвитку та інтеграції України в європейський освітній простір, їх потенціал у вирішенні проблем безробіття і внутрішньої міграції робочої сили. Визнано важливість кваліфікаційних центрів на різних рівнях управління й підтримки з боку різних зацікавлених сторін, незважаючи на недосконалість інституційного забезпечення. Обґрунтовано значення співпраці з системою професійно-технічної освіти і бізнесом для адаптації навчальних програм до потреб ринку праці й розширення послуг кваліфікаційних центрів на гуманітарні та соціально значущі професії. Доведено важливість вирішення питань ефективності й комерціалізації діяльності кваліфікаційних центрів, особливо на початкових етапах їх створення. Акцентовано, що сталий розвиток мережі кваліфікаційних центрів можливий за умови комбінування різних джерел фінансування, включаючи державні асигнування, інвестиції від підприємств і міжнародні гранти.