РОЛЬ БАНКІВ У ЕКОНОМІЧНОМУ ВІДНОВЛЕННІ ЯПОНІЇ ПІСЛЯ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ - ПІЛЯЄВ, Ігор (Економіка України, 2024)
У контексті залучення потенціалу банківського сектору для повоєнної реконструкції економіки України здійснено комплексний аналіз ролі банків у економічному відновленні Японії, визначено ключові фактори, суб’єктів та інституціонально-фінансові інструменти, що забезпечили успіх даного процесу. Передумовами успішної повоєнної відбудови японської економіки були: практично повне відокремлення внутрішньої фінансової системи від міжнародних фінансових структур; сувора довгострокова фіксація обмінного курсу ієни, валютний і фінансовий контроль з боку держави; збалансування державного бюджету; повна відмова уряду від випуску урядових боргових зобов’язань; жорстка функціонально-статусна ієрархія банків та інших кредитно-фінансових установ; заборона комерційним банкам проводити емісію, розміщувати цінні папери нефінансових корпорацій і виконувати трастові операції; запровадження мінімальних ставок за депозитами населення. Усе це забезпечило направлення обмежених фінансових ресурсів афілійованих з урядом стратегічних банків, комерційних банків і ощадних фінансових установ на інвестування пріоритетних, експортоорієнтованих галузей промислового виробництва. Розкрито роль конфуціанських комунітарно-солідаристських цінностей у забезпеченні успіху стратегічної ставки уряду на свідоме обмеження населенням поточного споживання і направлення заощаджень домогосподарств банківськими каналами на цілі інноваційного економічного зростання. Показано, що основними суб’єктами побудови фінансового механізму післявоєнної Японії були великі корпорації головних галузей промисловості, фінансові установи, через які спрямовувалися грошові потоки, і міністерство фінансів, яке виступало опікуном фінансової ієрархії. У цьому контексті пропонується заохочувати впровадження в Україні комунітарно-солідаристської ціннісної моделі відбудови й розвитку економіки, притаманної Японії та іншим економічно розвинутим країнам і суспільствам конфуціанської традиції, таким як Південна Корея, Сінгапур і Тайвань.