ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МІЖНАРОДНИХ ІНВЕСТИЦІЙ У ДІЯЛЬНІСТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД УКРАЇНИ - ЄФІМОВА, Ганна; ПАВЛОВА, Марія (Економіка України, 2024)
Системно досліджено й оцінено вплив та ефективність міжнародних інвестицій у контексті територіальних громад України. З використанням комплексного підходу виокремлено ключові фактори, що впливають на інвестиційну привабливість, і запропоновано показники, класифіковані за фінансовими, економічними, соціальними, екологічними й правовими вимірами. Дослідження не обмежується теоретичними міркуваннями, у його рамках проведено опитування за участю експертів з різних сфер, зокрема державної та муніципальної влади, представників громад, стейкхолдерів з бізнесу, освітнього сектору. Завдяки цій емпіричній оцінці наведено детальне розуміння багатогранного впливу міжнародних інвестицій на українські територіальні громади. Дано практичні рекомендації, спрямовані на оптимізацію ефективності міжнародних інвестицій у рамках діяльності громад, приведено цінну інформацію для розробників політики, інвесторів і стейкхолдерів у громадах. Розглянуто критичну роль для українських територіальних громад міжнародних інвестицій як ключового інструменту для економічного розвитку і підвищення якості життя населення. Оцінено ефективність міжнародних інвестицій у громадах, визначено їх здатність значно впливати на економічну та соціальну сфери. Проводячи оцінку і вживаючи необхідних заходів на основі отриманих даних, територіальні громади України можуть залучати більше міжнародних інвестицій і сприяти своєму сталому розвитку, а висновки використовувати для ухвалення рішень щодо інвестиційної підтримки, коригування стратегій розвитку і поліпшення інвестиційного клімату.