МОДЕЛЮВАННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ БАЗ ДАНИХ ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ ЗА ДОПОМОГОЮ МЕТОДІВ APPLICATION PROGRAMMING INTERFACE І PYTHON - МАЖАРА, Гліб; МУЗАЛЕВСЬКА, Альона (Економіка України, 2024)
Важливість фінансової стійкості для успішного функціонування підприємства і підтримання його конкурентоспроможності є незаперечною. З огляду на це, відповідний аналіз допомагає передбачити ризики, визначити оптимальні стратегії управління, служить базою для ухвалення обґрунтованих рішень щодо інвестицій і кредитування. Такі важливі аспекти фінансової стійкості, як структура активів і джерела фінансування, визначають її рівень. Для дослідження фінансової стійкості компаній використано методи математичного і економічного аналізу, такі як дискримінантний аналіз і модель Альтмана. Для моделювання і аналізу стану підприємств спеціальний акцент зроблено на використанні відкритих даних і програмуванні, зокрема API та мові програмування Python. Розглянуто важливість використання програмних інтерфейсів (API) для отримання конкретної інформації з інших програмних засобів. Зазначено, що API визначає інтерфейс, який полегшує взаємодію між програмними продуктами. Основну увагу приділено викликам функцій у програмах, які сприяють виконанню певних задач через обмін даними і функціональністю. Зазначено, що Python забезпечує необхідні бібліотеки для роботи з API та використання отриманих даних для аналізу й візуалізації. Описано алгоритм імплементації програми моделювання фінансової стійкості підприємства на прикладі використання API Financial Modeling Prep для розрахунку Z-бала за моделлю Альтмана для компанії Apple Inc. за період з 2020 по 2023 р. Дослідження на прикладі компанії Apple Inc. показує, що використання API в моделюванні фінансової стійкості дозволяє отримати актуальні й достовірні дані, що полегшує аналіз і сприяє ухваленню ефективних стратегічних рішень. Зазначено, що цей підхід не лише прискорює процес дослідження, але й робить його доступнішим для різних компаній.