МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТІЙКОСТІ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ - МІЩЕНКО, Володимир; НАУМЕНКОВА, Світлана (Економіка України, 2024)
Використання технологій штучного інтелекту набуває дедалі більшого поширення, сприяючи створенню нової вартості й підвищенню продуктивності праці. Разом з тим глобальний характер цих технологій потребує координації дій міжнародних організацій і провідних країн з метою підтримки використання штучного інтелекту шляхом упровадження дієвих механізмів регулювання і контролю. З урахуванням світового досвіду необхідно виявити найбільш ефективні практики державної підтримки технологій штучного інтелекту і розробити рекомендації щодо використання їх потенціалу для забезпечення національно укоріненої стійкості й безпеки економічного розвитку. Відповідно до рекомендацій ОЕСР, узагальнено підходи і практику міжнародних організацій і окремих країн щодо підтримки використання даних технологій на основі формування сприятливого політичного середовища, розвитку цифрових екосистем, міжнародного співробітництва і трансформації ринку праці. Доведено необхідність ухвалення національного законодавства у сфері регулювання штучного інтелекту з урахуванням міжнародних стандартів. Обґрунтовано необхідність організації нових систем підготовки кадрів у цій галузі, а також забезпечення регулярного моніторингу впливу штучного інтелекту на ринок праці. Визначено джерела фінансування таких досліджень і розробок в Україні, наприклад шляхом створення спеціальних фондів, а також головні напрями нефінансової підтримки. Доведено, що інституційна структура управління системами штучного інтелекту повинна спиратися на національні стандарти і його екосистему, важливою складовою якої повинні бути механізми локалізації процесів обробки і зберігання даних з використанням потужностей вітчизняних ІТ-компаній. Розроблені рекомендації включають напрями державної підтримки використання технологій штучного інтелекту і призначені для органів державної влади, метою яких є посилення потенціалу цих технологій, забезпечення цифрового суверенітету і стійкого національно укоріненого розвитку.