ДИТЯЧА ПРАЦЯ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ У РЕСПУБЛІЦІ МОЛДОВА: ОСОБЛИВОСТІ Й СУЧАСНІ ВИКЛИКИ - КОЛЕСНИКОВА, Тетяна; ЧОБАНУ, Михаїл (Економіка України, 2024)
У Республіці Молдова проблема дитячої праці в сільському господарстві стоїть дуже серйозно. Це дослідження має на меті оцінити участь молдавських дітей у сільськогосподарських роботах та її вплив на їхній добробут, безпеку і освіту. Незважаючи на брак оновлених даних і досліджень у Молдові, особливо в сільськогосподарському секторі, у статті використано детальну методологію, що охоплює національну статистику, експертні опитування і огляди міжнародних конвенцій. Отримані дані свідчать про залучення дітей до виконання різноманітних сільськогосподарських робіт, у тому числі небезпечних, що впливають на їхню освіту і здоров’я. Виявлено, що діти від 12,7 до 15,3 років працюють у середньому понад 20 год. на тиждень. Розрізняється шкідлива дитяча праця і корисна робота, наголошується на необхідності комплексної стратегії покращення можливостей освіти, сімейних доходів і альтернативних варіантів працевлаштування. Підкреслюється важливість ефективної політики і законодавства для захисту дітей від експлуатації їхньої праці як у офіційному, так і в неофіційному секторах. Незважаючи на певний прогрес у боротьбі з дитячою працею в Молдові, значні перешкоди залишаються. Запропоновано комплексну стратегію, яка включає вдосконалення політики, посилення виконання чинних законів і реалізацію конкретних ініціатив, спрямованих на зменшення дитячої праці в сільськогосподарському секторі. Акцентовано на необхідності спільних зусиль уряду, міжнародних організацій, неурядових організацій і громад для захисту і сприяння добробуту дітей з метою їхньої інтеграції у безпечне середовище і створення для них кращих перспектив у майбутньому.