ЗОВНІШНІ ПЕРЕВІРКИ НА РИНКУ ЗЕЛЕНИХ ОБЛІГАЦІЙ: МІЖНАРОДНА ПРАКТИКА ТА ІНСАЙТИ ДЛЯ УКРАЇНИ - ФРОЛОВ, Андрій (Економіка України, 2024)
Досліджено практики проведення зовнішніх перевірок на ринку зелених облігацій. Встановлено, що існує кілька рівнів і типів таких перевірок. Їх здійснюють як перед випуском зелених облігацій, з фокусуванням на підтвердженні відповідності основним міжнародно встановленим принципам, так і після – з оцінюванням фактичного використання залучених коштів і передбачуваного впливу на екологію. Зовнішні перевірки можуть відрізнятися за обсягом і видами організацій, що їх здійснюють. Під час зовнішніх перевірок на ринку зелених облігацій між усіма організаціями має бути унеможливлений конфлікт інтересів. Проаналізовано міжнародні стандарти, керівні акти та інструкції, яких рекомендовано дотримуватись емітентам і верифікаторам зелених облігацій. Охарактеризовано вимоги до професійної кваліфікації верифікаторів і здійснення стандартизованих процедур. Встановлено, що існує низка професійних, етичних і галузевих стандартів, яким мають відповідати постачальники послуг із зовнішніх перевірок на ринку. Охарактеризовано підходи ЄС до впорядкування таких послуг. Внутрішній ринок зелених облігацій у ЄС планують захистити за допомогою стандартизованих процедур і акредитації верифікаторів зелених облігацій. Виявлено, що відсутні механізми регулюючого нагляду за діяльністю постачальників послуг із зовнішньої перевірки на внутрішньому ринку зелених облігацій України. Сформовано концептуальні пропозиції щодо встановлення режиму акредитації верифікаторів і підтримки емітентів зелених облігацій в Україні, що дозволять здешевити вартість зовнішніх перевірок на локальному ринку.