ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА В УМОВАХ ВІЙНИ І В ПЕРІОД ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ - ЛУПЕНКО, Юрій; РАДІОНОВ, Юрій (Економіка України, 2024)
Проаналізовано дефініції терміна «фінансова безпека». Дано власне узагальнене визначення терміна «фінансова безпека держави». Розкрито проблеми наповнення бюджету в умовах війни. Проаналізовано 13-річну динаміку формування доходів і видатків державного бюджету України. Доведено значне зростання дефіциту державного бюджету України з початком широкомасштабної війни порівняно з довоєнним періодом. Проаналізовано показники державного і гарантованого державою боргу України за період 2021–2023 рр., досліджено положення Середньострокової стратегії управління державним боргом на 2024–2026 роки, яка враховує нову економічну реальність, що настала з початком війни. Зазначено, що фінансова безпека досягається завдяки стабілізації фінансової системи, удосконалення її механізмів, що дозволить адекватно реагувати на виклики і загрози як у мирний час, так і в умовах воєнного стану. Напрацьовано шляхи зміцнення фінансової безпеки держави під час війни і в період повоєнного відновлення України. Зазначено, що уряд докладає певних зусиль для забезпечення безперебійного функціонування фінансової системи, що є основою стабільності фінансової безпеки держави. Акцентовано на важливості забезпечення соціальної та економічної безпеки. Наголошено на посиленні протекціоністської ролі держави із застосуванням кейнсіанської моделі в регулюванні економіки, зокрема, шляхом широкого застосування методів, інструментів фіскального стимулювання ділової активності, розвитку підприємництва, регулювання зайнятості населення, інвестицій і заощаджень, а також стимулювання впровадження інновацій. Залучення цих важелів дозволить відновити економічний потенціал держави, втрачений під час війни, збільшити фінансовий простір, забезпечити відновлення й стійку динаміку розвитку України в період відбудови, сприятиме захисту внутрішнього ринку від зовнішніх загроз і викликів не лише війни, а й екзистенційних ризиків глобалізованого світу, зміцнить фінансову безпеку країни нині й у майбутньому.