РЕГУЛЮВАННЯ ІННОВАЦІЙНОГО ПОСТУПУ ЕКОНОМІКИ НА ТЛІ ДЕМОНТАЖУ ІННОВАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ - ШОВКУН, Інна (Економіка України, 2024)
Узагальнено інструментарій активної інноваційної політики, що застосовується в провідних країнах світу задля досягнення технологічного прогресу в пріоритетних галузях і секторах економіки, уможливлення «зеленого переходу». Розглянуто регуляторний ландшафт інноваційної політики в Україні та за оцінками результатів (падіння наукомісткості ВВП, скорочення чисельності працівників сектору науки, пасивність промислового бізнесу у впровадженні інновацій) викрито численні ознаки її тривалого демонтажу. Проаналізовано зміни в інноваційній діяльності підприємств в умовах війни, окреслено тенденції до інтенсифікації інноваційних процесів, передусім у секторі оборонної промисловості, появи нових акторів на інноваційній ниві й поширення «гаражних стартапів» з розробки технологій і виготовлення робототехніки, трансформації попиту на інноваційну продукцію під впливом громадського волонтерського руху, підвищення ефективного попиту і спрощення механізмів державного фінансування ініціативних розробок оборонних технологій. Сукупна дія цих тенденцій закладає підґрунтя для становлення сучасної індустрії робототехніки, технологічного оновлення оборонної галузі та структурної модернізації національної економіки всупереч складнощам воєнного часу. Перевірено за допомогою економетричного моделювання гіпотези про вплив на зростання ВВП тих ресурсів знань, які формуються завдяки витратам держави і бізнесу на НДР. Виявлено позитивні ефекти від дії мультиплікаторів державного і бізнес-фінансування НДР на динаміку ВВП. Підтверджено ефективність державного фінансування НДР як інструменту інноваційної політики, застосування якого сприяє зростанню економіки. Проте використання означеного інструменту потребує вдосконалення, щоб упередити підміну державними інвестиціями приватних і створити належний імпульс до стимулювання інноваційної активності в підприємницькому секторі.