СТРУКТУРА НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ЗМІН - ЗВЄРЯКОВ, Михайло (Економіка України, 2024)
Проведено теоретичне дослідження структурних змін у національній економіці в умовах глобальних трансформацій. Структура економіки, успадкована Україною, була результатом форсованої індустріалізації, а не продуктом еволюційного розвитку ринкової системи, тому не могла змінюватися під впливом ринкових сил і оновлювати свій виробничий апарат на основі циклічного руху промислового капіталу. Показано, що структурні зміни в національній економіці відбуваються під впливом ринкових сигналів і охоплюють у першу чергу основу економіки – підприємство. Якщо на рівні підприємства здійснюється циклічне оновлення промислового капіталу, то таке підприємство функціонує на ринкових засадах. Проведений аналіз структурних змін під впливом ринкових сил свідчить, що траєкторії руху експортно-сировинних і внутрішньоорієнтованих галузей дедалі більше розходяться. Дослідження динаміки структури валової доданої вартості за 2010–2022 рр. довело, що в Україні не відбулося суттєвих структурних змін за рахунок модернізації виробництв. Проведені структурні зміни призвели до скорочення переробних галузей промисловості й зростання питомої ваги у створенні доданої вартості сільського господарства, добувної промисловості, а також інформаційної і телекомунікаційної галузей. Структура національної економіки адаптувалася до вимог внутрішнього і зовнішнього попиту. За відсутності структурної політики зміни в структурі економіки відбуваються спонтанно, а не під впливом цілеспрямованих дій державних органів. Запропоновано досягнення Україною конкурентоспроможності на ринках готових товарів визнати метою модернізації, національною стратегією. Остання передбачає проведення структурної політики, яка найповніше відповідатиме особливостям національної стратегії підвищення конкурентоспроможності. Показано, що бажаний напрям структурної політики – інновації, пов’язані з пристосуванням залучених технологій до працюючих підприємств. Це вимагає суттєвих інституційних перетворень, здатних забезпечити наздоганяючий розвиток у повоєнний період.