РОЛЬ ЦИФРОВІЗАЦІЇ КРЕАТИВНИХ ІНДУСТРІЙ У ВОЄННИЙ ЧАС І В ПЕРІОД ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ - ДУЛЬСЬКА, Ірина (Економіка України, 2024)
Досліджено релевантність оцінки глибини цифровізації галузей креативних індустрій (КІ) України для розробки заходів з принципового збільшення гнучкої зайнятості й доходів бізнесу і населення в КІ, які можуть частково замістити втрати матеріальних, людських і виробничих ресурсів під час війни і в період повоєнної відбудови країни. Встановлено, що мають місце методологічні відмінності між дефініціями КІ світових інституцій (ЮНКТАД), країнових переліків і законодавчо визначеним у 2019 р. в Україні переліком галузей КІ, що потребує актуалізації, оскільки не враховує глибини формування інформаційного суспільства й стрімкого переходу соціально-економічної системи від постіндустріальної до неоіндустріальної фази розвитку, поштовх якому надали пандемія COVID-19 і повномасштабна війна в Україні. Розвитку цифровізації КІ бракує засобів статистичного моніторингу, оскільки переважну більшість галузей КІ не включено до статистичних обстежень Державної служби статистики України; не моніториться впровадження таких ІКТ-інновацій, як штучний інтелект, що масово запроваджуються в КІ (нейромережі, Chat-GPT тощо), блокчейн (NFT), що суперечить підходам ЄС щодо моніторингу цифровізації соціально-економічних систем як для країни – кандидата на членство в ЄС. Здебільшого для дослідження цифровізації КІ доступний лише івент-метод аналізу. Через проблеми статистики важко оцінити місце КІ в зовнішньоекономічній діяльності. Не налагоджено екосистему комплаєнсу нерегулярного підприємництва в КІ при розміщенні інтелектуального продукту і послуг у так званих нових медіа на зарубіжних відеохостингових платформах і в Інтернеті щодо податків, авторського права та інтелектуальної власності. Спроби запровадити адекватні інструменти контролю за сплатою податків з доходів фрілансерів виявилися малоефективними. Законопроєкт щодо реєстрації і оподаткування нерегулярних видів діяльності, у тому числі в КІ, досі не прийнято. Запропоновано механізми сприяння розвитку масових КІ від бізнесу, держави, органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства тощо.