ПІДПРИЄМСТВА ІЗ СПОТВОРЕНИМИ МОДЕЛЯМИ ФІНАНСУВАННЯ: ПОШИРЕНІСТЬ І НАСЛІДКИ - КЕРІМОВ, Павло (Економіка України, 2024)
У 1996–2020 рр. унаслідок викривлень у інституційному середовищі в Україні набули поширення підприємства з перекрученою системою фінансування. Крім зомбі-підприємств, які стали активно досліджувати по всьому світу після кризи 1990-х років у Японії, в Україні також можуть бути зафіксовані підприємства, які завищують свої витрати, використовуючи запозичення і кредити від пов’язаних кредиторів з офшорів (підприємства з квазіризиковою моделлю фінансування), і підприємства, які здебільшого функціонують за рахунок комерційного кредиту з простроченням понад нормативні 60 днів (підприємства з недоброчесною моделлю фінансування). Оцінено поширеність таких підприємств в українській економіці, визначено їх вплив на податкові надходження в країні. Проведено розрахунки часток кожного з видів підприємств із спотвореними моделями фінансування за репрезентативною вибіркою у період 2007–2019 рр. у розрізі окремих галузей, здійснено базове економетричне моделювання впливу таких підприємств на податкові доходи в цілому і в розрізі основних податків. Наведено кореляційні матриці досліджених параметрів. Визначено, що, попри надзвичайно високу частку підприємств із спотвореними моделями фінансування, їх прямий вплив на податкові надходження є обмеженим. Зокрема, моделюванням підтверджено лише прямо пропорційний зв’язок частки зомбі-підприємств із загальними податковими надходженнями в державний бюджет у межах 99 % довірчого інтервалу, і прямо пропорційний зв’язок часток зомбі-підприємств і підприємств з недоброчесною моделлю фінансування з надходженнями від ПДВ у межах 90 % довірчого інтервалу. Виявлено ряд кореляцій, підтвердження яких неможливо отримати за доступною статистикою.