РОЛЬ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ (АУДИТУ) В УПРАВЛІННІ ЕКОНОМІКОЮ - РАДІОНОВ, Юрій (Економіка України, 2024)
В умовах війни постала необхідність у трансформації відомств, установ, реформуванні всієї системи державного управління, щоб кожен державний орган, міністерство, агентство забезпечували високу ефективність роботи, якісно виконували свої функції відповідно до екзистенціальних викликів і суспільних потреб. Питання корупції, неефективного використання фінансових ресурсів, відсутність належних механізмів підзвітності, прозорості в системі державного управління викликають занепокоєння не лише в українського суспільства, а й у міжнародних партнерів, які від початку війни надають нам військову, гуманітарну, фінансову допомогу, у тому числі пряму бюджетну підтримку уряду України. Акцентовано увагу на двох провідних інституціях державного фінансового контролю – Державній аудиторській службі України, яка здійснює внутрішній контроль і відноситься до виконавчої гілки влади, тобто в організаційному плані підпорядковується Кабінету Міністрів України, і Рахунковій палаті, яка проводить заходи зовнішнього контролю (аудиту) і діє від імені законодавчої гілки влади (Верховної Ради України). Розкрито посталі перед ними екзистенціальні виклики і зусилля, яких вони докладають для забезпечення трансформації інституцій відповідно до сучасних потреб. Ефективність контролю (аудиту) визначається дієвістю і успішністю функціонування суб’єктів контролю, що входять до єдиної, цілісної системи, яка функціонує в країні, її спроможністю впливати на учасників бюджетного процесу, вчасно виявляти бюджетні порушення, приховані ознаки шахрайства, корупції, виправляти прогалини в законодавстві, запобігати неефективному розподілу й використанню бюджетних коштів. Опрацьовано сценарії розвитку економіки після деокупації українських територій. Проаналізовано зарубіжний досвід і тенденції розвитку державного фінансового контролю (аудиту) з урахуванням екзистенціальних викликів. Обґрунтовано необхідність зміни існуючої парадигми контролю (аудиту