ТІНЬОВІ ЛІКВІДНІ КАПІТАЛИ БІЗНЕСУ: ФОРМУВАННЯ І ВИКОРИСТАННЯ - ЗИМОВЕЦЬ, Владислав (Економіка України, 2024)
Розміри збитків українського бізнесу з початку повномасштабного вторгнення перевищують можливості держави щодо їх відшкодування. Одним з імовірних джерел фінансування відновлення бізнесу можуть бути тіньові резерви, які тривалий час акумулювалися за межами фінансової системи. Розроблено методичний інструментарій для оцінювання обсягу тіньового ліквідного капіталу як потенційного джерела підтримки життєздатності бізнесу. Сучасні підходи до оцінювання обсягів тіньової економіки, засновані на показниках потоку, не дозволяють визначити обсяги тіньового ліквідного капіталу. Для заповнення цієї прогалини запропоновано концептуальний підхід, побудований на основі комбінування даних банківської статистики і оцінюваних обсягів нелегального відпливу капіталу. Його застосування дало змогу оцінити обсяги тіньового ліквідного капіталу, яких достатньо для покриття 2/3 прямих збитків бізнесу від війни (за оцінками на початок 2024 р.) і 100 % дефіциту робочого капіталу. Показано, що від початку повномасштабного вторгнення обсяг відпливу капіталу з України становив 40 млрд дол., і бізнес утримувався від його реінвестування. Заморожування ліквідних капіталів поза фінансовою системою країни створює загрозу для фінансової безпеки держави, генерує додаткові систематичні ризики, послаблюючи стійкість публічних фінансів і обмежуючи пропозицію капіталу на внутрішньому ринку. Під час війни протидія нелегальному відпливу капіталів є критично важливим завданням для фінансової безпеки країни. Функціональна спроможність політики протидії нелегальному відпливу капіталу і приховуванню доходів є невисокою, наявним інструментарієм охоплено менш як 2 % загального обсягу тіньових доходів. Запропоновано передбачити обов’язковість декларування доходів і майна кінцевих бенефіціарів пов’язаних з бізнесом осіб (власників тіньового ліквідного капіталу), що ускладнить реінвестування прихованих доходів і посилить контроль за кругооборотом тіньового ліквідного капіталу.