РЕГУЛЯТОРНА ПОЛІТИКА НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ - МАНЦУРОВ, Ігор; БАРВІНОК, Аліна; СТОЛЄТОВА, Ірина (Економіка України, 2024)
Національний банк України має забезпечити цінову стабільність, високий і стабільний рівень економічного розвитку й оптимальну зайнятість. Концептуально погоджуючись з таким підходом, автори доводять, що механізм його реалізації не забезпечує виконання місії НБУ. Аналізуючи зміни в банківському секторі України за останні 2,5 року, автори наголошують, що внаслідок проведення недостатньо виваженої регуляторної політики НБУ обсяг вкладень банків у депозитні сертифікати НБУ зріс майже вп’ятеро – з 95 млрд грн на початок до 456 млрд грн на кінець 2022 р. Унаслідок такої невдалої політики й усупереч економічній логіці, НБУ сформував величезне додатне сальдо ліквідності банківського сектору, тоді як реальний сектор економіки страждає від нестачі коштів. Безумовно, такі «унікальні» в сучасній економічній теорії та історичній практиці регулятивні дії не витримують критики і потребують переосмислення і суттєвого перегляду. Проаналізовано причини й наслідки такої неефективної регуляторної політики НБУ і запропоновано важливі концептуальні ідеї, спрямовані на вдосконалення управління банками. Відповідно до сформульованих висновків, в Україні необхідно створити ефективний механізм кредитного моніторингу, діяльність якого має бути присвячена оцінюванню економічно обґрунтованих рівнів різних банківських ставок і аналізу інновацій у ідеології банківського менеджменту, що використовуються в інших країнах, де центральні банки працюють дуже успішно.