ФІСКАЛЬНА ПОЛІТИКА СУЧАСНОГО КИТАЮ: ГЛОБАЛЬНІ ТА ЛОКАЛЬНІ ВИКЛИКИ - СТЕПАНОВА, Олена; ДЕГТЯРЬ, Наталія (Економіка України, 2025)
Фіскальну політику сучасного Китаю спрямовано на підтримку зміни типу «економічне зростання високих темпів» на «економічне зростання високої якості», що передбачає формування нових виробничих сил. Однак посилення геоекономічної фрагментації, декаплінг економіки Китаю і США, демографічний перехід і зростання боргового навантаження стають викликами резильєнтності публічних фінансів країни. Визначено особливості й заходи сучасної фіскальної політики Китаю в умовах загострення глобальної економічної конфронтації, аргументовано необхідність проведення фіскального коригування для подолання внутрішніх макроекономічних і фіскальних дисбалансів. Проведено аналіз динаміки і структури надходжень і витрат бюджетів різних рівнів КНР протягом останнього десятиріччя, визначено чинники їх зміни; систематизовано й здійснено аналітичну оцінку факторів впливу на сучасний стан публічних фінансів КНР. Показано, що виклики виробничої дезінтеграції і макроекономічні дисбаланси обумовлюють тиск на надходження до бюджетів різних рівнів. Демографічні виклики, спричинені зростанням довголіття населення Китаю, зменшенням народжуваності й старінням населення, тиснуть на державні витрати і зумовлюватимуть їх зростання в середньостроковій перспективі. Вагомим викликом стійкості публічних фінансів Китаю стає збільшення місцевого боргу, в тому числі через зростання неявних боргів місцевих фінансових механізмів. Для стимулювання «економічного зростання високої якості» в Китаї вжито заходів податкового навантаження на суб’єктів господарювання. Розширення фіскального простору здійснюється шляхом випуску спеціальних довгострокових облігацій, доходи від яких направлятимуться на фінансування проєктів, у тому числі у сфері високотехнологічного виробництва. Зроблено висновки, що фіскальна політика Китаю адаптується до нової економічної реальності й забезпечує формування нового типу економічного зростання. Проте пошук балансу між стимулюванням подальшого зростання китайської економіки в умовах глобальних і локальних викликів і підтримкою фіскальної стійкості стає основним завданням фіскальної політики Китаю на майбутнє.