УКРАЇНСЬКА ЕКОНОМІКА І ЕКОНОМІЧНА ПОЛІТИКА - ЩЕРБАКОВА, Олена (Економіка України, 2025)
Війни, що завжди є трагедією, часто стають каталізатором багатьох суспільних і економічних процесів. Повномасштабна війна теж виступила таким «рушієм» для дискусії стосовно економічної моделі України, яка дозволить вистояти в затяжному протистоянні з РФ і якою вона має стати після завершення війни. Вироблення дієвих рекомендацій щодо того, як пожвавити економічне зростання і яку роль у цьому процесі може відігравати центральний банк, потребує з’ясування того, яким чином змінювалась українська економіка після інтеграції у світову економічну систему, і в якому стані вона перебувала на початок війни й під час повномасштабної агресії. Проаналізовано зміни в українській економіці за останні 15 років, на основі чого визначено окремі заходи для підтримки економічного зростання в умовах війни і роль у цьому процесі політики центрального банку. При дослідженні використано такі методи, як порівняння і співставлення, системний аналіз, дедукція і графічна інтерпретація. Проаналізовано зміни в структурі економіки України в динаміці – від моменту світової фінансової кризи 2008 р. і до 2021–2023 рр. (моменту останніх наявних даних). Вказано на існуючий ризик руху економічної політики за траєкторією «найменшого спротиву», який сьогодні може проявлятись у формальному виконанні лише необхідних для отримання фінансової допомоги зобов’язань. Позитивом залишається те, що постійні кризи зробили український бізнес надзвичайно стійким до шоків і потрясінь, що дозволяє економічним агентам швидко адаптуватися до мінливих зовнішніх і внутрішніх умов. Та сама логіка є прийнятною і по відношенню до розробників економічної політики в Україні.