ФОРМУВАННЯ ДОХІДНОЇ ЧАСТИНИ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД У ПЕРІОД ВІЙНИ І ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ (на прикладі Кам’янець-Подільського району Хмельницької області) - ГОРІХОВСЬКИЙ, Максим; ОГАНЕСЯН, Валерік; ВОЗНЮК, Світлана (Економіка України, 2023)
Війна внесла корективи в планування й виконання дохідної частини бюджету територіальних громад, що істотно вплинуло на наповнення і фінансову стійкість бюджетів. На прикладі Кам’янець-Подільського району Хмельницької області проаналізовано й оцінено структуру дохідної частини бюджетів територіальних громад, яка складається з різних джерел. Основними джерелами доходів є податки, збори та інші обов’язкові платежі, які сплачуються населенням і підприємствами. Також до доходів територіальної громади можна віднести дотації з державного бюджету і бюджету області. Досліджено кожну громаду в Кам’янець-Подільському районі з поділом громади на дві групи, що дозволило проаналізувати й виявити закономірності прогнозу і виконання дохідної частини бюджетів. Розглянуто і визначено роль кожного виду податків у формуванні бюджету громади. Детальний аналіз структури шляхів формування дохідної частини місцевого бюджету виявив наростаючий плив і збільшення податкового надходження в структурі «ПДФО – одержаний військовослужбовцями». Мобілізаційні процеси впливають на збільшення кількості людей, які мають працевлаштування і високу заробітну плату, що в позитивно впливає на збільшення надходжень, але при прогнозуванні бюджету потрібно враховувати, що після перемоги відбуватимуться демобілізаційні процеси і надходження зменшуватимуться. Висвітлено вплив децентралізації на незалежність територіальних громад від державного бюджету, їх можливості самостійно забезпечувати власні доходи і рівень залежності від державних субвенцій. Зроблено висновок, що формування дохідної частини бюджетів територіальних громад у період війни й післявоєнного відновлення є складним процесом, який потребує комплексного підходу і співпраці всіх суб’єктів.