УКРАЇНА ЯК ЗАРУЧНИЦЯ ДЕРЖАВИ - ХОМИН, Петро (Економіка України, 2024)
Розглянуто причини затяжного відставання економіки України від тих країн, які не мають порівнянного з нею природного потенціалу. Зокрема, відзначено, що незалежно від періодів, умовно поділених на тоталітарний, волюнтаристський, стагнацію й «перебудову» з імітацією переходу до ринкової економіки включно, Україна ніяк не може позбутися статусу заручниці держави, тобто апарату політичної влади в суспільстві, який ніколи не допускав не те що кардинальних змін у економічній системі, але й будь-яких косметичних на кшталт косигінської реформи чи «перебудови». Унаслідок приходу до влади демагогів, замість проведення виваженого реформування системи економічних відносин тривалий час відбувалося руйнування промисловості й аграрного сектору, катастрофічно знижувались обсяги випуску технічних засобів виробництва, виник критичний дисбаланс не тільки між рослинництвом і тваринництвом, але й усередині цих галузей. Отже, Україна, яка була флагманом серед країн Східної Європи, втратила свої лідерські позиції як у промисловості, так і в сільському господарстві. У свою чергу, Польща, економіку якої реформували освічені інтелектуали, з типової аграрної країни перетворилася на розвинуту промислово-аграрну державу. За сучасної ситуації відбувається відплив за кордон з України найбільш продуктивних за віком працівників, у тому числі й кваліфікованих спеціалістів, а значна частка створеної їхньою працею продукції з доданою вартістю нерідко імпортується Україною, чим майже подвоює прибуток зарубіжних роботодавців за рахунок мігрантів і українських споживачів. І такий стан справ набув непереборних ознак, незважаючи на те, що з державного бюджету щороку виділялися мільярдні дотації на підтримку як видобувної промисловості (зокрема, вугільної), так і сільського господарства.