ОПЕРАТИВНИЙ ПЛАН REPowerEU ДЛЯ ПОДОЛАННЯ ЗАЛЕЖНОСТІ ЄВРОПИ ВІД РОСІЙСЬКОГО ГАЗУ - ДЖЕГРІ, Біллел (Економіка України, 2023)
Через вісім років після анексії Криму РФ розв’язала один з наймасштабніших на пострадянському просторі воєнно-дипломатичних конфліктів. Цей конфлікт спричиняє численні потрясіння, серед яких чільне місце належить європейській енергетичній безпеці. Особливо потерпає Європа, яка сильно залежить від російського газу. На запрошення глав держав і урядів Європейського Союзу, які зібралися на Версальському саміті 10–11 березня 2022 р., Європейська комісія, яка раптово усвідомила свою залежність від російського газу, представила план REPowerEU, що має на меті відповісти на наслідки війни в Україні, зробивши ЄС незалежним від російського викопного палива, особливо газу. Проаналізовано напрями дій, навколо яких побудований план Європейського Союзу REPowerEU, щодо усунення залежності від російського газу, а також додаткові заходи, які його супроводжують. Розглянуто європейський газовий ринок, підкреслено важливість газу для Європи та її залежність від російського газу. Описано серію заходів, ужитих у рамках плану REPowerEU, які спрямовані на швидке зменшення залежності від російського газу і прискорення «зеленого» переходу з одночасним підвищенням стійкості енергетичної системи Європейського Союзу. Висвітлено два основних надзвичайних заходи, які супроводжують план REPowerEU.