КОНЦЕПТУАЛЬНІ Й ПРИКЛАДНІ ЗАСАДИ КОНТЕКСТУ ОРГАНІЗАЦІЇ У СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ - ПОПИК, Олег (Економіка України, 2023)
Розглянуто категорію «контекст організації», її дефініційне наповнення, складові й структуру відповідно до міжнародного стандарту ISO 9001:2015. Визначено суттєву невідповідність між поняттями «контекст» (що міститься в оригінальній версії стандарту) і «середовище» (адаптований український переклад стандарту) організації. Запропоновано методичні підходи та інструменти для оцінювання і актуалізації контексту організації, зокрема SWOT-аналіз, PESTEL-методологію, «модель 7S». З огляду на відсутність у стандарті ISO 9001:2015 жорсткої регламентації і вимог щодо конкретних методичних підходів визначення контексту, зазначено широкі можливості вибору для організацій найбільш оптимальних і зручних інструментів оцінювання. Запроваджено й обґрунтовано поняття «контекстуальна амбідекстрія» для організацій, що означає здатність організації до одночасного балансування між постійною адаптацією до умов зовнішнього, постійно мінливого середовища і забезпеченням усталених параметрів поточних бізнес-процесів. Наголошено, що контекст організації є не тільки елементом СУЯ, який потребує постійної уваги в плані формування й актуалізації, він також відіграє ключову роль у процесі формування загальної культури якості й справляє істотний вплив на показники продуктивності (як індивідуальні, так і колективні). Визначено в післявоєнному відновленні України місце і роль СУЯ, і особливо категорії контексту організації, як одного із стовпів і важелів, що надають додаткових можливостей і створюють підґрунтя для активізації внутрішніх механізмів адаптації, формування економічно обґрунтованих стратегічних орієнтирів розвитку, мотивації і залучення команди до створення цінніснозначущого продукту.