ФРАГМЕНТАЦІЯ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ: РИЗИКОВИЙ АСПЕКТ - ПЛОТНІКОВ, Олексій (Економіка України, 2023)
Досліджено питання розвитку світової економіки в умовах її переходу від глобалізації до фрагментації. Фрагментація є одним з наслідків російської збройної агресії проти України і має перспективи призвести до розподілу світу на геополітичні блоки зі своїми власними технічними стандартами, резервними валютами і системами платежів. Визначено, що фрагментація світової економіки обумовлює розвиток і нове наповнення основних ризиків на глобальному рівні. До таких ризиків відносяться: ризики непередбачуваних глобальних потрясінь; ризики глобального потепління; ризики продовольчої і водної безпеки; ризики соціальних конфліктів. Доведено, що фрагментація світової економіки посилюється російською широкомасштабною агресією проти Україні, через яку відволікаються зусилля від вирішення питань світової економіки, а наслідки війни для неї в коротко- і середньостроковій перспективі є негативними. Усе це посилює деструктивний вплив фрагментації і робить украй проблематичним повернення світового господарства на рівень глобалізаційного розвитку попереднього десятиріччя. Головний вплив фрагментації на ризики світової економіки полягає в тому, що розворот глобалізаційних процесів сам по собі відволікає увагу від вирішення глобальних процесів людства. Якщо поєднувати це з джерелами самої фрагментації, то чим далі вона розвиватиметься – тим більше основні ризики світової економіки глобального рівня перебуватимуть поза адекватним реагуванням. Зроблено висновки стосовно економічного розвитку України в контексті ризикового аспекту фрагментації світової економіки. Фактор широкомасштабної агресії проти України залишає відкритим цілий ряд додаткових питань, пов’язаних із завершенням військових дій, повоєнною відбудовою національної економіки, розстановкою політичних і економічних сил у світі після завершення війни тощо.