ІНСТИТУЦІЙНІ АСПЕКТИ АДМІНІСТРУВАННЯ СФЕРИ ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ В УКРАЇНІ - БУРКИНСЬКИЙ , Борис; МАРТІЄНКО, Антоніна; ХУМАРОВА , Ніна (Економіка України, 2024)
Виходячи з існуючого протиріччя між інституційною структурою ринку та інституційною структурою адміністративного управління природокористуванням, нами поставлено завдання пошуку нових форм досягнення їх відповідності та адекватності. Обгрунтовано необхідність інституційного розвитку адміністративного управління природокористуванням на основі системного поєднання елементів ринкової самоорганізації та регуляторної політики з боку держави, що забезпечує раціональне використання природного капіталу. Нині реформування структури, функцій і методів діяльності органів виконавчої влади не забезпечує ефективних змін в управлінні природокористуванням, кінцевою метою якого є наближення апарату управління до потреб суспільства. Визначено основні передумови подальшого реформування адміністративного управління у сфері природокористування та ключові напрями його вдосконалення на базі спільної взаємодії по горизонталі та вертикалі всіх компетентних в управлінні природокористуванням органів виконавчої влади на основі прийняття комплексних взаємодоповнюючих рішень на кожному рівні (Мінекології, Мінагрополітики, Мінекономіки, Мінфіну, Мін’юсту, агентств з відповідних природних ресурсів, територіальних органів агентств). Проведено аналіз законодавчої бази управління природокористуванням і визначено основні напрями вдосконалення Закону України «Про адміністративні послуги» щодо визначення адміністративних послуг та адміністративних процедур, суті роботи центрів надання адміністративних послуг і дозвільних центрів. Визначено основні принципи вдосконалення управління у сфері природокористування, до яких відносяться такі: інноваційність методів адміністрування на основі впровадження технічних засобів, зниження бюрократичних бар’єрів, опортуністичної поведінки державних службовців, баланс централізації та децентралізації функцій адміністративного управління на основі врахування специфічності природних ресурсів та ін. Запропоновано нову систему адміністрування сфери природокористування і проведено порівняльний аналіз існуючої та нової моделей за критеріями централізації та децентралізації управління, впровадження ринкових механізмів і демократії в державне адміністрування природокористування, а також за критерієм підзвітності адміністративних органів виконавчої влади природокористувачам, суспільству, громадським організаціям.