ПРОЦЕСИ ТРАНСНАЦІОНАЛІЗАЦІЇ НА СВІТОВОМУ РИНКУ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ ПОСЛУГ - МЕЛЬНИК , Тетяна; ДУМІКЯН , Мікаел (Економіка України, 2024)
Глобальні проблеми розвитку економічних процесів, у тому числі й на світовому ринку телекомунікаційних послуг, не можна розглядати окремо від процесів транснаціоналізації. Дослідження, в якому виявляються організаційно-методологічні засади оцінки сучасних процесів транснаціоналізації на ринку телекомунікаційних послуг є актуальним і має практичне значення для прогнозування розвитку конкурентоспроможного ринку телекомунікаційних послуг в Україні. Незважаючи на значну кількість наукових досліджень у сфері транснаціоналізації, доводиться констатувати, що багато аспектів, зокрема щодо особливостей розвитку світових транснаціональних компаній на ринку телекомунікаційних послуг України, залишаються малодослідженими. Мета дослідження – вивчити сучасні тенденції та оцінити рівень транснаціоналізації на ринку телекомунікаційних послуг, розкрити сутність і специфіку функціонування транснаціональних компаній на світовому та українському ринках телекомунікаційних послуг. Результати проведеного дослідження показують, що найбільшу кількість ТНК Європи сконцентровано в банківсько-фінансовому, телекомунікаційному, медійному та страховому бізнесі. При цьому їх частка в загальній капіталізації становить 48%. Телекомунікаційні послуги є важливою складовою світового ринку інформаційно-комп’ютерних технологій. Сфера телекомунікацій посідає одне з перших місць у світі за обсягами сформованих доходів і рівнем капіталізації галузі. Нині це одна з найперспективніших сфер інвестиційних вливань з боку провідних транснаціональних корпорацій. На світовому телекомунікаційному ринку відбувається зміна пріоритетів щодо охоплення провідними ТНК географічних регіонів. На провідні місця виходять ринки країн Латинської Америки, Близького Сходу та Північної Африки. У подальших дослідженнях слід оцінювати вітчизняний сектор телекомунікаційних послуг з обгрунтуванням стратегічних напрямів виходу українських ТНК на світові ринки. Також доцільним вважаємо проведення поглибленої оцінки індексів транснаціоналізації провідних вітчизняних компаній на ринку телекомунікаційних послуг.