ОБЛІК І ОПОДАТКУВАННЯ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ - ОРЛОВА , Валентина; КАФКА , Софія (Економіка України, 2024)
ажливим складником податкової системи України є податок на додану вартість (ПДВ). З його функціонуванням пов’язано багато проблем як для вітчизняної податкової системи, так і для платників податків. Недоліки у функціонуванні ПДВ настільки істотні, що фахівці часом ставлять питання щодо його доцільності. Надзвичайна складність розрахунку суми ПДВ до сплати в бюджет, відображення в обліку, подвійне оподаткування, іммобілізація грошових коштів підприємства, вилучення з бюджету грошей через ПДВ з допомогою корупційних схем – це далеко не повний перелік проблем. Авторами обгрунтовано доцільність накопичення інформації щодо доданої вартості в системі бухгалтерського обліку та відображення накопиченої інформації у звітності підприємства. Розглянуто основні складові доданої вартості й порядок її розподілу, які, відповідно, зображено схематично, що допомагає наочному сприйняттю інформації для подальших досліджень. Враховуючи такий основний недолік податку на додану вартість, як його поворотний характер, запропоновано замінити два податки – ПДВ і податок на прибуток – податком на додану вартість, але порядок визначення об’єкта оподаткування має бути інший, ніж існуючий. Головна відмінність авторських пропозицій – це відсутність поворотного характеру ПДВ.