ВИКОРИСТАННЯ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ В УКРАЇНІ: ТЕНДЕНЦІЇ, ПРОБЛЕМИ І ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - РАДІОНОВ , Юрій (Економіка України, 2024)
Проблематика ефективності бюджетних витрат є особливо актуальною в нинішніх складних соціально-економічних умовах. За своєю економічною суттю оцінювання ефективності державних видатків дозволяє виявити, наскільки ефективними і раціональними є діяльність і поведінка розпорядників коштів у прагненні досягати максимальних результатів від державних і передусім бюджетних ресурсів. В Україні, на жаль, законодавчими та нормативно-правовими актами ще недостатньо врегульовано питання ефективності видатків. Фактично маємо ситуацію коли не складаються, наприклад, обсяги міжбюджетних трансфертів, що закріплені за головними розпорядниками коштів державного бюджету як «загальнодержавні видатки» (у тому числі субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, які є у Додатку 3 до законів про держбюджет України на відповідний рік) і паспорти бюджетних програм за загальнодержавними коштами (згідно з п. 2 Правил складання паспортів бюджетних програм та звітів про їх виконання). За нашими підрахунками, в останні роки 10–15% видатків загального фонду державного бюджету тільки на допомогу дітям направлялися без належного оцінювання ефективності. Аналіз загального стану ефективності використання бюджетних коштів свідчить, що негативна тенденція в цьому питанні триває не один рік. З року в рік обсяги неефективного використання бюджетних коштів лише зростають, хоча тенденція встановлених фактів може дещо змінюватися. Питання бюджетних порушень, зокрема незаконного, в тому числі нецільового та неефективного, управління і використання бюджетних коштів, є однією з головних проблем у сучасній бюджетній політиці України. Причини появи бюджетних порушень слід шукати в постійному невиконанні нормативно-правових актів, норм і принципів чинного законодавства. У світлі сучасних викликів, що стоять перед Україною, необхідно прийняти принципово іншу науково обгрунтовану концепцію бюджетної політики у сфері видатків. Необхідно зосередити увагу на розумінні суті бюджетних коштів, їх ролі в модернізації економіки країни, переході на новий рівень стандартів життя в соціальній, гуманітарній, екологічній політиці. Розподіл бюджетних коштів має здійснюватися за трьома основними принципами: доцільність надання, законність спрямування та ефективність використання. Відносини у сфері витрачання бюджетних коштів мають будуватися на принципах ефективного та раціонального використання бюджетних коштів і бути джерелом побудови нової України, її економічної сили, могутності, соціальної справедливості та добробуту людей.