КРЕДИТНА ЕКСПАНСІЯ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ - РЯБІНІНА , Людмила (Економіка України, 2024)
Кредитна експансія (credit expansion) – це кількісний процес розширення масштабів кредитування і грошової маси в обігу, причинами виникнення і розвитку якого в Україні було встановлення НБУ наприкінці 2008 р. нульової норми обов’язкового резервування за гривневими вкладами. Це означало надання банкам необмеженої потенціальної можливості для кредитування (запровадження нормативного грошового мультиплікатора із знаком нескінченності), що завжди призводить до втрати ними ліквідності і навіть банкрутства, особливо в їх гонитві за прибутком. Досліджуючи особливості кредитної експансії в Україні, не можна не зазначити, що темп зростання обсягів кредитування в іноземній валюті набагато випереджав темп зростання загальної маси виданих банками позичок. Це означало, що в Україні, поряд з кредитною експансією в національній валюті, паралельно розвивалась і валютна кредитна експансія, яка сприяла виникненню валютного кредитного буму у 2008 р. і особливо у 2014 р. Оскільки ж реальний ВВП країни від моменту розпаду СРСР і донині не досяг свого вихідного рівня (діловий цикл не завершено), то надмірні обсяги кредитування при зростанні обсягів реального ВВП, що відставало, сприяв розкручуванню інфляції, яка становила за всі роки незалежності понад 24 млн. процентів. Це обумовило виникнення від’ємних процентних ставок і відіграло (разом з кредитною експансією) не останню роль у формуванні безпрецедентного для вітчизняних банків рівня збитків (53 млрд. грн.) у 2014 р. На наш погляд, виходом з такого становища є розробка НБУ науково обгрунтованої монетарної політики і реанімація реального виробництва, яка вимагає матеріальної заінтересованості вітчизняних товаровиробників. За таких умов питання про розширення кредитування доцільно розглядати у контексті правильного управління ним, а саме – використовувати його на розвиток і підвищення ефективності реального виробництва і на соціально-економічне піднесення країни без диспропорцій та загострення суперечностей.