ВІРТУАЛЬНА ВАЛЮТА: ГЛОБАЛІЗАЦІЙНІ ВИКЛИКИ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - ВОЛОСОВИЧ Світланa (Економіка України, 2024)
Досліджено сутність схем віртуальної валюти і учасників «екосистеми» схем віртуальної валюти. На основі міжнародних нормативно-правових актів проаналізовано відмінності та спільні риси віртуальної валюти, цифрової валюти та електронних грошей. Здійснено SWOT-аналіз схем віртуальної валюти. У сфері регулювання схем віртуальної валюти виділено такі моделі: ліберальну, консервативну, репресивну та очікування. Досліджено інструменти регулювання схем віртуальної валюти у різних країнах. Обгрунтовано, що передумовами успішного розвитку віртуальних валют є: розробка правил для роботи з криптовалютою; зростання рівня довіри до віртуальних валют; можливість застосування технологій, що використовуються у схемах віртуальної валюти, у відстеженні синдикованих кредитів, лізингу, виплаті заробітної плати, сфері освіти, зокрема, використання blockchain-технологій; забезпечення фінансової інклюзивності.