МОДИФІКАЦІЯ КОНКУРЕНТНОЇ ПОЛІТИКИ ЗА УМОВИ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН - ЩЕРБАКОВА , Таміла (Економіка України, 2024)
Пропаганда конкуренції та поширення знань сприяють створенню рівних умов для всіх учасників ринку, формуванню суспільної свідомості на користь розвитку добропорядних економічних відносин, які є найважливішими компонентами державної конкурентної політики. Отже, мета статті – комплексний розгляд та обгрунтування пріоритетних напрямів реалізації конкурентної політики, механізмів та інструментів адвокатування конкуренції. Теоретичні основи конкуренції, її сучасні форми набули високої популярності на багатьох міжнародних форумах. На сучасному етапі розвитку ринкової економіки конкуренція із сфери виробництва переміщується у сферу наукових і дослідно-конструкторських робіт, інформатики; характерним є незвичайний синтез конкуренції та монополії. Конкурентна політика, яку проводили країни в минулому столітті, потребує модифікації. Сьогодні це заходи щодо попередження антиконкурентних дій, адвокатування конкуренції, а саме профілактичні, попереджувальні дії конкурентних відомств, спрямовані на популяризацію знань і переваг конкуренції, формування проконкурентної культури суспільства. Запровадження в практику діяльності Антимонопольного комітету України механізмів та інструментів адвокатування конкуренції надасть можливість конкурентному органу посилити лібералізацію антимонопольного регулювання, підвищити значущість заходів, спрямованих на стимулювання правомірної поведінки учасників ринку, посилити роль застережливого стримання антиконкурентних дій порівняно із заходами антимонопольного реагування за фактом здійсненого порушення, зменшити кількість порушень антимонопольного законодавства, знизити необхідність «жорсткого» державного регулювання економічних процесів та витрати на антимонопольне регулювання, підвищити рівень правової та конкурентної культури учасників ринку, побудувати діалог із суспільством з питань захисту конкуренції та обмеження монополістичної діяльності, підвищити рівень впливу АМК України на економічні процеси. Важливим чинником стимулювання розвитку національної економіки є створення ефективної системи конкурентних відносин, адаптованої до умов сьогодення. Новий напрям конкурентної політики – адвокатування конкуренції – сприяє розвитку і захисту добросовісної конкуренції на ринку, формуванню культури конкуренції в державі, утвердженню принципів чесної, прозорої конкурентної боротьби, забезпеченню балансу приватних, суспільних і державних інтересів у господарській діяльності.