ПОЛІТИКА УПРАВЛІННЯ ТОВАРНИМИ ЗАПАСАМИ У ТОРГІВЛІ - ГУЛЯЄВА , Наталія; КАМІНСЬКИЙ , Сергій (Економіка України, 2024)
Статтю присвячено актуальному питанню формування політики управління товарними запасами за функціоналом оптимального значення тривалості фінансового циклу підприємства торгівлі. Аналіз останніх досліджень і публікацій показав, що за наявності багатьох різнопланових наукових розробок з управління товарними запасами невирішеною залишається проблема дослідження впливу тривалості фінансового циклу на формування товарних запасів на підприємствах торгівлі. Метою статті є визначення методичних підходів до розробки політики управління товарними запасами підприємства торгівлі в контексті формування його фінансового циклу. У процесі дослідження використано загальнонаукові методи аналізу і синтезу, моделювання, системного підходу, порівняння та узагальнення. Інформаційною базою були чинні законодавчі та нормативно-правові акти, дані Державної служби статистики України, власних наукових досліджень, а також результати робіт провідних науковців з питань управління товарними запасами. Проаналізовано можливості формування товарних запасів підприємства торгівлі на основі цільових значень тривалості фінансового циклу, наведено особливості управління товарними запасами при головній цілі – досягнення їх рівноважного рівня та запропоновано методичні рекомендації щодо підвищення ефективності управління товарними запасами при використанні механізму оптимізації параметрів управління в системі «витрати – результат» за цільовою функцією – мінімізація тривалості фінансового циклу. З’ясовано, що на політику управління товарними запасами підприємства торгівлі впливає тривалість фінансового циклу. Зокрема, застосування запропонованих методичних підходів у практиці фінансового менеджменту дозволяє визначати оптимальний розмір товарних запасів за критерієм відповідності реальному попиту покупців та мінімізації витрат на їх формування.