ВНУТРІШНІЙ РИНОК УКРАЇНИ В УМОВАХ ДИСБАЛАНСІВ МІЖ ВИРОБНИЦТВОМ І СПОЖИВАННЯМ - МАЗАРАКІ , Анатолій; ЛАГУТІН , Василь (Економіка України, 2024)
Сьогодні важливе значення має дослідження тенденцій у функціонуванні та розвитку вітчизняного внутрішнього ринку в умовах системи сучасних дисбалансів між виробництвом і споживанням. З огляду на поглиблення цих дисбалансів, актуальним завданням є визначення закономірностей розвитку внутрішнього ринку країни залежно від стану й динаміки взаємозв’язків між виробництвом, обміном і споживанням. Аналіз показав, що, незважаючи на розгляд в економічній літературі різних аспектів розвитку внутрішнього ринку, невирішеною залишається важлива наукова проблема щодо механізмів сучасного функціонування внутрішнього ринку і внутрішньої торгівлі в системі національного відтворення. Метою статті є обгрунтування теоретико-методологічних засад функціонування й розвитку внутрішнього ринку України в умовах сучасних дисбалансів між виробництвом і споживанням. Використано системний підхід, структурно-інституційний аналіз, методи теоретичного абстрагування, аналізу та синтезу, аналізу статистичних даних та ін. Запропоновано розглядати механізм функціонування внутрішнього ринку з позицій взаємодії (координації дій) усіх суб’єктів ринку – товаровиробників, імпортерів, постачальників, торговців і споживачів у контексті прийняття та реалізації ними економічних рішень. Виявлено основні фактори зміни моделі національного відтворення, що пов’язано з переходом до відтворювального процесу, орієнтованого на розвиток сфери вітчизняного виробництва. Це дозволило обгрунтувати висновок про те, що під впливом механізму функціонування внутрішнього ринку об’єктивно змінюється характер процесу національного відтворення. Встановлено закономірності впливу потенціалу самодостатності внутрішнього ринку на обмеження негативних ефектів дисбалансів між виробництвом і споживанням в Україні. Показано перспективи і напрями раціоналізації та підвищення ефективності вітчизняної сфери особистого споживання. Обгрунтовано наявність в економіці України пастки неефективного споживання, коли сфера споживання дедалі більше відособлюється від сфери вітчизняного виробництва, внаслідок чого внутрішній ринок не здійснює стимулюючого впливу на розвиток виробництва. Виокремлено перспективні напрями більш активного впливу самодостатнього внутрішнього ринку і внутрішньої торгівлі на розвиток українського виробництва. Самодостатній, місткий і стійкий внутрішній ринок об’єктивно забезпечує взаємозв’язок виробництва і споживання на базі досягнення динамічної рівноваги головних ринкових параметрів. При цьому самодостатність внутрішнього ринку стає важливою передумовою для формування нової моделі національного відтворення, основою якої є ефективний процес виробництва і сучасна раціональна сфера споживання.