ЕКОЛОГІЗАЦІЯ ВУГЛЕВИДОБУВНОГО ВИРОБНИЦТВА: РОЗРОБКА УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ НА ОСНОВІ МЕТОДУ “SEVEN NEW TOOLS” - УЛИЦЬКИЙ , Олег; СУХІНА , Олена; КРОТИНОВА, Марина (Економіка України, 2024)
Нестача вугілля в Україні змушує купувати його на непідконтрольних територіях або імпортувати з ПАР за ціною 68 дол./т. (тобто платити у 2 рази більше). Вугільна галузь є дуже важливою для України. Навантаження на навколишнє природне середовище, яке створюється діяльністю шахт на всіх етапах їх функціонування, є одним з найважливіших факторів, який необхідно враховувати при визначенні напрямів подальшого розвитку національного вугільного сектору. Тому ця наукова стаття є досить актуальною для української економіки. У ході наукового дослідження розроблено методологічні підходи до модернізації системи управління процесами екологізації вуглевидобувного виробництва шляхом наукового обгрунтування необхідності застосування методу “seven new tools” (уперше для вирішення цієї проблеми), що є його новизною. Безпосередньо елементи прирощування наукового знання полягають у такому: розробка пропозицій щодо оптимізації управління процесами екологізації вуглевидобувного виробництва; розробка методики аналізу ієрархій факторів впливу на природу у вуглевидобувних регіонах; попарні порівняння факторів екологічного ризику для природи за допомогою застосування матриць пріоритетів; виявлення зв’язків побічних продуктів вуглевидобування з навколишнім природним середовищем за допомогою діаграми зв’язків; аналіз рівнів еколого-геологічних загроз і ризиків при ліквідації вуглевидобувних підприємств; розробка алгоритму оцінки екологічних ризиків, який грунтується на порівняльному аналізі виробничих та екологічних показників вугільних підприємств; визначення локальних і глобальних пріоритетів серед факторів екологічного ризику для природи та здоров’я населення (для них фактором найбільшого ризику є забруднення атмосферного повітря); розробка методології запобігання геолого-екологічним загрозам і ризикам у зонах впливу вугільних шахт на навколишнє природне середовище; визначення пріоритетності реабілітаційних заходів; тощо. Розроблений авторами комплекс інноваційних методів, положень і рекомендацій, які сприяють мінімізації негативного впливу видобування кам’яного вугілля на навколишнє природне середовище, було впроваджено у практику вуглевидобувних підприємств Донбасу, що, у свою чергу, сприятиме їх результативній діяльності, а також розвиткові науки “економіка надрокористування”.