КОЛИ УСКЛАДНЕННЯ НЕ Є ВИПРАВДАНИМ - БУЛКІН , Ігор (Економіка України, 2024)
Проаналізовано положення статті О.Г. Мельника «Дворівнева модель фінансування розвитку високих технологій в Україні». Визначено недостатню ознайомленість автора з правилами використання чинних облікових форматів та форм державної статистичної звітності, яка призвела до змішування декількох незалежних економічних класифікацій. Еклектичність підходу автора проявилась і у штучному протиставленні індустріальної та інноваційної моделей розвитку, тобто індустріальний розвиток через впровадження інновацій виявляється неможливим. При розгляді інноваційної діяльності він сфокусувався на промисловості в цілому, а науково-технічної – на окремому секторі високих технологій, але через нетотожність цих об’єктів їх порівняння є некоректним. Теза щодо ідентичності моделі розподілу фінансування інноваційної діяльності та НДДКР також є сумнівною: їм відповідають зовсім різні системи звітності. О.Г. Мельник припустився спрощеного застосування методу кореляційно-регресійного аналізу при визначенні ключових об’єктів управлінського впливу. Внаслідок цього ним було зроблено парадоксальний висновок, що фінансування інноваційної діяльності у промисловості доцільно виключити із системи фінансування як неефективний засіб для розвитку нових технологій, тобто нові технології мають розвиватися невідомим – не-інноваційним – шляхом. Теза про функціональний зв'язок між рівнем інноваційної діяльності у секторі високих технологій та «науково-технічною діяльністю сектору освіти і науки» є теж дискусійною. Сектор високих технологій завжди є фрагментом системи – і в інноваційному, і в будь-якому іншому аспекті, однак у дослідженні обсяг фінансування інноваційної діяльності у високотехнологічному секторі у 2012–2013 рр. перевищував сукупні витрати, тобто частина виявилася більшою за ціле. Автор не здійснив перерахунок даних у постійні ціни, без чого виявити реальні тенденції у фінансуванні є неможливим. Складно також погодитись і з безапеляційним твердженням про те, що дворівнева система є релевантною для всіх систем фінансування розвитку нових технологій у будь-яких інноваційних системах.