ДО ІННОВАЦІЙ ТА СТРАТЕГІЧНИХ ПРІОРИТЕТІВ ШЛЯХОМ ОБ’ЄДНАННЯ “НЕВИДИМОЇ” ТА “ВИДИМОЇ” РУКИ - ЄЩЕНКО , Петро (Економіка України, 2024)
Викладено результати соціально-економічних реформ в Україні у пострадянський період. У ході аналізу впроваджуваної у країні моделі ринку зроблено висновок про її неадекватність викликам нашого часу, що на практиці стримує рушійні механізми національної економіки, паралізує її розвиток, відтворює соціально-економічну нерівність і веде до неминучого краху. Виявлено зв'язок сучасної економічної кризи з кризою неоліберального мейнстріма економічної науки та обгрунтовано необхідність нових економічних підходів з урахуванням національно-специфічних і загальносвітових прогресивних тенденцій. Нова теорія з урахуванням реальної оцінки становища в народному господарстві нашої країни дозволить виробити науково обгрунтовану політику, яка подолає хибні міфи про виняткову ефективність приватної власності та ринку, об’єднавши «невидиму» і «видиму» руку – ринок і державу – для побудови нової економічної системи. Доведено необхідність наукового обгрунтування стратегічного розвитку України на тривалу перспективу, у якому мають бути збережені та розвинуті дві групи елементів. Перша з них повинна включати специфічні елементи, характерні для нашого минулого і прогресивні для майбутніх щаблів цивілізаційного розвитку. Другу групу елементів складуть ті з них, які характерні для світової цивілізації та позитивно проявили себе у розвинутих країнах. Найважливішим атрибутом якісно іншої соціально-економічної системи має стати стимулювання науково-технічного прогресу самої людини, її кваліфікованої творчої праці.