ІМІДЖ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ АСОЦІАЦІЇ З ЄВРОПЕЙСЬКИМ СОЮЗОМ - ТІТАР , Іван (Економіка України, 2024)
Розглянуто питання, якою бачили Україну найбільш впливові закордонні аналітичні центри протягом весни 2014 р. – осені 2015 р. Базою дослідження були англомовні версії сайтів найбільш впливових аналітичних центрів згідно з рейтингом «Go to Think Tank Index Report» Пенсільванського університету. Проаналізовано поширеність та інтенсивність уваги до України і фрейми її сприйняття. Показано, що тематика, пов’язана з Україною, була широко присутня на порядку денному впливових аналітичних центрів світу протягом весни 2014 р. – початку осені 2015 р. Більшу увагу до України проявляють аналітичні центри зі США та Північно-Західної Європи. Водночас тільки у чверті матеріалів, які стосувались України, згадувалося також і про асоціацію з ЄС, і навіть у них вона проходила, скоріше, як фон, а не як основна. При цьому широко розповсюдженою є думка, що Захід несе відповідальність за війну в Україні, оскільки Росія напала саме через зближення нашої країни з ЄС. Основними фокусами уваги аналітичних центрів у цей період були російсько-українська війна, меншою мірою – проблеми макроекономічної стабільності та реформування України. Лідери за увагою до питання асоціації – такі американські аналітичні центри, як Центр Вудро Вільсона, Інститут Петерсона, RAND. В Європі за цим показником лідирують Норвезький інститут міжнародних справ і CASE. Окрему увагу приділено баченню можливостей і ризиків від асоціації з ЄС, а також рекомендаціям, висловленим впливовими закордонними аналітичними центрами.