ВПЛИВ ЗМІНИ КЛІМАТИЧНИХ УМОВ НА ДИНАМІКУ ВРОЖАЙНОСТІ ЗЕРНОВИХ В УКРАЇНІ - ГРИЦЮК , Петро; БАЧИШИНА , Лариса (Економіка України, 2024)
Ефективний розвиток зерновиробництва потребує наукового обгрунтування раціонального розміщення посівних площ для зернових культур з урахуванням потенціальної врожайності та кліматичних умов. За останні десятиріччя погодно-кліматичні умови регіонів України зазнали істотних змін. Це привело до зміни асортименту вирощуваних зернових і географії їх розташування. Метою даної роботи є дослідження впливу змін кліматичних умов на врожайність зернових культур в Україні та окремих її регіонах. Ми провели статистичні дослідження погодно-кліматичних факторів і врожайності зернових для різних регіонів України за останні 24 роки. Вихідними даними були: річні значення врожайності зернових в областях України, середньомісячні температури та місячні суми опадів за показниками метеостанцій, розташованих на територіях відповідних областей у період 1991–2014 рр. Здійснено кластерний аналіз, в результаті якого було виділено три групи областей, для кожної з яких характерною є однотипна динаміка врожайності та кліматичних факторів. Аналіз динаміки врожайності зернових у розрізі виокремлених кластерів показав, що найбільше зросла середня врожайність зернових для областей центрального регіону (з 27 ц/га до 50 ц/га). Середня врожайність зернових в областях західного регіону збільшилася з 29 ц/га до 43 ц/га. Для степового регіону зростання врожайності зернових є незначним: з 26 ц/га до 29 ц/га. Проведені дослідження свідчать про значні зміни клімату в різних регіонах України у період 1991–2014 рр. Це спричинило безпосередній вплив на зміни врожайності зернових культур. Відбулося значне потепління, яке супроводжувалося зменшенням кількості опадів. Якщо у 1990-ті роки основним виробником зерна був степовий регіон, то в останнє десятиріччя першість перейшла до центрального регіону. Області, які входять до цього регіону, мають найвищу не тільки врожайність зернових, але й динаміку її зростання. Ці зміни необхідно враховувати при плануванні посівів зернових культур та організації відповідної інфраструктури для їх обробки, зберігання та продажу.