РУРАЛЬНИЙ ДИСКУРС МІЖДИСЦИПЛІНАРНИХ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - ПАВЛОВ , Олександр (Економіка України, 2024)
У статті шляхом аналізу рурального дискурсу подано оцінку його економічного, фізіоекономічного, соціоекономічного та руралістичного контекстів. Наукова актуальність і практичне значення досліджуваної проблеми зумовлені місцем руральності (або «сільськості») як суспільного явища, виду життєдіяльності, аграрного способу виробництва матеріальних благ, сільського розвитку в цілому у стратегічному розвитку національної економіки та інших сферах життєдіяльності. Це, насамперед, пов’язано зі зростаючою роллю аграрного виробництва у забезпеченні конкурентоспроможності України на світових ринках, у розв’язанні продовольчої проблеми. Чільне місце у вирішенні цих питань займає економічна наука, яка перебуває у стані трансформаційних змін, дистанціювання від галузевої дослідницької парадигми до науки соціальної та поведінкової, що значно розширює її дослідницьке поле і підвищує міждисциплінарну «вагу». Розширюються та поглиблюються зв’язки економіки зі спорідненими і суміжними науками та міжгалузевими науковими дисциплінами, до яких належать географія, соціологія, психологія, історія, фізична економія і соціоекономіка. Використання у процесі дослідження методів системного аналізу, дедукції та індукції, синтезу і аналізу, діалектичного, феноменологічного, дискурс-аналізу і контент-аналізу дозволило обгрунтувати ключову роль у поглибленні наукового уявлення про сутність, ідентифікаційні ознаки, функції та суспільне призначення сільських територій руралістики ? нової міждисциплінарної наукової галузі. У контексті руралістики ці природні та соціально-просторові утворення постають як агроекосистема, економічний простір, соціальне середовище і ментальний образ. Наукова новизна аналізу полягає у встановленні дослідницького поля та наукових напрямів руралістики, її практичного значення у відродженні сільських територій. До подальших перспективних напрямів дослідження окресленої теми віднесено поглиблення світоглядних, теоретичних та методологічних засад руралістики, уточнення об’єкта і предмета руралізації та руралізму.